סבתא שרה ז״ל האהובה שלי גרה ברמת גן ברחוב החשמונאים כמה מטרים מהמפעל של עלית ואני רוצה לומר לכם שבחיים לא הרחתי ריח של שוקולד אבל מכיוון שחצי מהילדות שלי העברתי אצלה בבית הריח הכי מוכר היה קניידלך ומרק עוף עם תועפות סלרי. הקניידלך של סבתא שרה ז״ל היה כדור גדול ואוורירי של אושר ומסורת. בגיל 13 כשחיליתי בקרוהן קמח מצה הפך לאחד מאוייבי. בטן נפוחה וכאובה לאחר כל ביס.
השכנים בכפר שגדלתי בו היו פרסים ובאחד מימי השישי שהתארחתי אצלם האמא החמודה של חבר שלי הגישה גונדי שמנים, ענניים ומתובלים בתוך מרק עוף צהבהב.
הגונדי הפרסי היה מבחינתי הקניידלך שתמיד רציתי. קמח חומוס שעורבב עם חזה עוף טחון ועוד תבלינים שאז, בילדותי, טרם דמיינתי שיהיו קיימים בעולם הפולני שלי.
35 שנה קדימה בערך, המדינה האהובה שלי במלחמה היסטורית עם איראן, הכל מרגיש כמו הזייה עצובה, מלחיצה ולא ברורה. הרחובות ריקים מאדם.
נזכרתי במלחמת המפרץ הראשונה שהופגזה מסקאד עיראקי ובאחת בלילה אבא שלי ואני הגענו לקחת את סבתא שרה וסבא מתיתיהו אלינו הביתה לדרום המוגן, בערך.
תעשו לי טובה: שמרו על עצמכם פיזית ונפשית.
יש כאלו שיוצאים לריצה. יש כאלו שקוראים ספר. יש את אלו שעושים בינג׳.
אצלי הניתוק המושלם זה לבשל.
אוהב אתכם.ן
הנה המתכון שלי:
גונדי קטוגני
המרכיבים:
למרק:
4 כרעיים
3 בצלים
5 גזרים
4 ענפי סלרי
מלח
לגונדי:
1 קילו פרגית קצוצה דק או טחונה
1.5 כוס קמח שקדים (שמרו בצד עוד קמח למקרה ויצא דביק מדי) זה התחליף לקמח חומוס שאסור בתזונה הקטוגנית.
4 ביצים לארג'
2 כפות שומן בקר מזוקק או שמן זית
2 כפות תערובת תבלינים רפואית (מיקס בכמויות שוות של שורש (או אבקה) כורכום, זרעי כוסברה, זרעי כמון, הל ירוק – טוחנים לאבקה יחד)
מלח
פלפל שחור (אני לא שם כי הילדים ושירנקה לא אוהבים)
אופן הכנה:
מרק:
בתבנית מניחים הכל פרט לסלרי. מכניסים לתנור וצולים רבע שעה. מעבירים את תכולת התבנית עם השומן לסיר. מוסיפים ראש שום, מעט כורכום, סלרי ומים קרים. רתיחה. מנמיכים ומבשלים שעתיים וחצי.
מסננים את המרק לחלוטין. אצלנו אוכלים את העוף עם הירקות. יכולים להפריד את העוף מהעצם ולהחזיר למרק.
גונדי:
מערבבים היטב וצרים כדורים שמנמנים.
תרטיבו ידיים זה מקל על המשימה
מכניסים את הכדורים למרק המסונן והרותח ומבשלים חצי שעה.